Graag laten wij leden, betrokkenen, Soesters en iedereen aan het woord om verhalen te schrijven rondom het Gilde. 
Vandaag een interview met John van Kempen.

Naam: John van Kempen 
Beroep: Manager/projectleider bij Bart Smit – nu gepensioneerd 
Band met het Gilde: Koning 2003 –enige Soesterbergse koning  

De volgende storm van deze winter raast om het gebouw als ik een warm welkom krijg bij John en Joke van Kempen. De 6e etage van de Veenbesstraat is normaal een voorrecht met een wijds zicht over ons mooie dorp, de bossen en duinen. Maar vanavond slaat de regen tegen de ramen met een wind die giert en spookt rondom het appartement. 

Eigenlijk is John op “vreemde” grond, want John is een geboren en getogen Soesterberger en heeft daar ook 40 jaar met Joke gewoond, pas recent is hij naar Soest verhuisd, terug naar de roots van zijn vrouw Joke. Zowel Soesterbergers kijken naar Soesters als vreemden, als ook vice versa.  

John was jarenlang projectleider bij Bart Smit, onder meer betrokken bij de E-plaza’s, winkels voor games. De laatste 15 jaar leidde hij ook de vestiging in Laren tot de keten in 2019 failliet ging. Dit werd opgevolgd door ernstige gezondheidsproblemen, waarna hij werd afgekeurd. Al 30 jaar leed John aan MS, maar 2019 en 2020 waren zware jaren, ook voor zijn gezondheid. Het gaat gelukkig weer wat beter. 

Het schild van John prijkt nog op de 2e koningsmantel, die in het museum hangt. Een opvallend rond schild met de vrolijke clown van Bart Smit met trommelstokken in zijn handen en de buik van de clown wordt gevormd door een trommel. 

John is maar liefst 17 jaar tamboer geweest. Joke, zijn vrouw, werd hofdame toen Theo Vlug koning werd in 1996. Terug in Soest tijdens de Gildefeesten besloot John het trommelen op te pakken en zo was hij lange tijd lid van het korps. Zijn gezondheid werd op enig moment toch een belemmering, want lang lopen en staan tijdens de optochten en Gildedagen werd m teveel. 

In 2003, John was al lang lid, waren John en Joke samen ’s ochtends al naar de kerk geweest, maar Joke besloot de middag thuis door te brengen, samen met hun 11-jarige dochter. Ze kreeg gedurende de middag een onbestendig gevoel en besloot toch richting de Blaak te gaan. John losste het verlossende schot en vervolgens trok John helemaal wit weg en de omstanders schrokken: “…ze waren bang dat ik flauw ging vallen…”.  

John was de eerste (en tot nu enige) koning uit Soesterberg, de straat stond dan ook vol met nieuwsgierige buurtgenoten, toen het korps voor deze gelegenheid ’t Hoogt was overgestoken. Onlangs nog, zo verhaalt John, haalde een oude buurvrouw aan dat er zoveel mannen met veren op hun hoed het huis binnengingen. Dat ze daarna de tuin inliepen zag ze niet, ze vroeg zich destijds af waar al die mensen bleven in dat huis. John is geboren in Soesterberg (gemeente Soest)  en dus, mocht hij ook Gildelid worden volgens de oude statuten. 

Buiten de jaarlijkse activiteiten, waar een koningspaar bij betrokken is, hadden zij een aantal bijzondere activiteiten, zoals: 

  • het 975-jarig bestaan van Soest in 2004 
  • priesterjubileum van Frans Zwarts 
  • de reis naar Ierland met speciale vieringen, onder meer bij het Ministerie van Cultuur 
  • 2 bruiloften, onder meer van Rick en Regina Kok 
  • kringdag met een optocht door Soest 
  • pausmis in Den Haag 

Ook in 2004 kwamen de nieuwe pakken, dus bij aanvang van het koningsjaar liep iedereen in het oude pak en bij het einde van het koningsjaar stond het korps er glimmend bij in de nieuwe pakken.  

Toevallig was het in 2004 de beurt aan Soesterberg voor de viering van St. Agatha, heel bijzonder om als Soesterbergse koning dit naamfeest in Soesterberg te vieren. 

Om goodwill te kweken voor een Soesterbergse koning bracht hij hapjes tijdens de sjoelavonden en zorgde hij voor oliebollen met half-vasten. 

De ledenavond 2004 was wel een kleine teleurstelling, vooral voor de buurtgenoten. Het veld en de hele straat waren versierd voor het ophalen van de koning, toen John een belletje kreeg van Fred Engberink, de korpscommandant, met het bericht dat de bus er was, maar dat het korps in de bus bleef. Vanwege de hevige regen werd er niet opgetreden. Het koningspaar stapte de bus in en deze vertrok. 

Zijn plek in het korps werd tijdelijk opgevuld, maar direct na zijn koningschap pakte hij zijn trommelstokken weer op. Een gat na het koningsschap? Beslist niet! John en Joke zijn altijd betrokken geweest bij het Gilde, zo organiseerden zij 15 jaar lang Roosjeszondag, stond John jarenlang met Bertus achter de bar en de laatste jaren draagt hij zijn steentje bij met het draaien van kassadiensten.  

Ook verder zitten ze niet stil, Joke werkt al een aantal jaren voor de Martha en Mariaparochie en daar zijn ze ook als vrijwilligers zeer actief. Via deze betrokkenheid komen we ook op de veranderingen binnen het Gilde. Afgelopen jaar was het eerste jaar dat ook niet geboren Soester mannen mochten meeschieten, waaronder een grote groep vrouwen.  

Dit was ook het eerste jaar dat een vrouw namens de kerk het eerste schot loste om de vogel te vrijen, namelijk pastor Wies Sarot. Ook in de kerk is er altijd nog onderscheid tussen mannen en vrouwen en hij vindt het heel goed dat dit soort dingen veranderen. Oude rituelen zijn mooi en moeten in stand gehouden worden, tegelijk is de vooruitgang belangrijk en juicht hij de gelijkheid toe. 

John voegt er aan toe, dat hij benieuwd is wat er met de kleding van de dames gaat gebeuren, in Brabant lopen al dames mee en hun kleding sluit mooi aan bij de mannenpakken. 

John kijkt met heel veel plezier vooral terug op het optreden in de “Sint Pieter” en in “Sint Paulus buiten de muren”, beide in Rome, hij was namelijk mee als tamboer tijdens de Gildepelgrimages. 

John geniet nog steeds van de spanning van het koningschieten, maar wil geen koning meer zijn. Hij mag dan een Soesterberger zijn, hij is nauw verbonden met De Blaak. De opa en oma van Joke bezaten de boomgaard en het witte huisje op de hoek van de Ferdinand Huycklaan en de Peter van de Breemerweg, inderdaad het stuk grond grenzend aan de Blaak. Hier is haar vader geboren. 

Haar vader was dan ook de “koning te rijk” toen zijn schoonzoon schutterskoning werd! 

Naast de diverse foto’s in albums, komt er ook nog een DVD uit de kast, gelukkig kan ik die nog bekijken op een oude laptop. Film en foto’s van het koningsjaar zijn op een prachtige manier gedocumenteerd.  

Dat was nog even nagenieten!

Labels