De Soester festivals Koningsfeest op het Gildeplein, Zomerfeest Soest, Powerweekend en Gildefeesten Soest hebben begin dit jaar de handen ineengeslagen om de stroom afvalplastic op deze festivals te minimaliseren. Gezamenlijk hebben ze de keuze gemaakt om geen wegwerpbekers meer te gaan gebruiken maar de zogenaamde hardcups. Hiermee wordt het milieu met ca. 175.000 wegwerpbekers per jaar minder belast.  


Behalve dat deze omslag een zeer pittige investering inhield, welke absoluut onmogelijk was geweest zonder de bijdrage van Lok Installaties uit Amersfoort / Bodegraven voor deze hardcups en een bijdrage van Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V. voor de zeecontainer waarin de wasstraat is geplaatst, is het ook voor de organisaties ook een hele verandering. In een commissievorm is er goed gezocht naar de juiste vorm. Er is gekozen om in eigen beheer een wasstraat te bouwen. Met wat extra korting op het benodigde materiaal verleend door het Soester bedrijf voor professionele vaatwassers Rhima Nederland B.V. en de technische kennis van loodgieters en andere technische leden, is er een ware spoelstraat gebouwd. Deze wordt bij ieder festival op locatie geplaatst en door het jaar heen dient deze als opslag voor de hard-cups. 

Naast het beperken van al het plastic hebben ook de cateraars die van de eerste tot en met de laatste dag op de het terrein aanwezig waren hun steentje bijgedragen. Geen plastic vorkje of plastic patatbakje was er te vinden. Maar ook het toiletpapier en papieren handdoekjes die geleverd zijn door de groendiscounter.nl zijn op een maatschappelijke wijze geproduceerd zodanig dat het geen nadelige invloeden meer heeft op mens en natuur.  

Natuurlijk is deze aanpassing ook een hele verandering voor de bezoeker. Voorheen liep je naar de bar met je consumptiebon en bestelde je een drankje. Nu moet je er aan denken dat je of een recycle-munt hebt, die je bij de entree van het evenemententerrein kreeg of een gebruikte beker, om je drankje geserveerd te krijgen. Deze werkwijze, waarbij de beker geen handelswaar is maar we wel de bewustwording van het geheel willen bewerkstelligen is redelijk tot goed ontvangen door de bezoekers. 

Alle genoemde evenementen draaien op de bezielende inzet van vele honderden vrijwilligers. Door de vrijwilligers zijn en blijven deze evenementen redelijk tot goed betaalbaar zodat alle Soester van deze feesten kunnen meegenieten. De omslag van weggooien naar afwassen betekende echter een nog grotere vraag aan de inzet van deze vrijwilligers. Hoe mooi is het, dat we dit het eerste jaar dat er op deze manier gewerkt wordt, goed hebben kunnen invullen. Van de voorzitter van het Gilde tot de ondernemer die op een mailoproep reageert om de laatste dag van de Gildefeesten de bekers te komen drogen voor de opslag: met vele anderen, maakten zij van deze laatste klus van de festivals dit jaar, nog een kleine after-party. Geweldig deze betrokkenheid van de vrijwilligers voor de Soester festivals en hiermee ook voor de duurzaamheid van deze. Hierdoor denken en hopen we een klimaat te creĆ«ren waarin ook de volgende generaties feest kunnen blijven vieren in Soest. 

Labels