Het Groot Gaesbeeker Gilde (Gilde Soest) bestaat al vele honderden jaren. De band met de Soester gemeenschap heeft in al die eeuwen een zeer belangrijke rol gespeeld binnen het Gilde. Het Gilde is in de 14e eeuw ontstaan met als doel de eigendommen van de Soester inwoners te beschermen. Ongeveer zevenhonderd jaar later is de doelstelling van het Gilde nog altijd hetzelfde: het beschermen en verbinden van Soesters. Met het verstrijken van de tijd is de wijze waarop invulling is gegeven aan die doelstelling uiteraard de nodige keren veranderd aan de dan geldende tijdgeest.
De vele betrokkenen bij het Gilde zien het als hun plicht om de continuïteit van de vereniging te waarborgen, de historie in leven te houden en haar door te geven aan toekomstige generaties. In het licht van de snel wisselende maatschappelijke ontwikkelingen betekent dit dat het Gilde, terwijl ze haar tradities in ere houdt, zich aanpast aan de huidige tijd en ook met nieuwe initiatieven komt.
In vergelijking met de jaren ’60 van de vorige eeuw – de tijd van de meest recente opleving van het Gilde – is er het nodige veranderd aan het Soester maatschappelijk speelveld. Het Gilde ziet en waardeert het, dat er met haar nog talloze andere organisaties zijn die vandaag de dag maatschappelijke impact hebben. Ook initiatieven van betrokken burgers dragen hier een steentje aan bij.
Om haar maatschappelijke rol te vergroten en als steunbetuiging aan de organisaties en individuen die projecten initiëren die bijdragen aan de bescherming en verbinding van Soesters, heeft het Gilde besloten een speciaal fonds op te zetten: het Gildefonds. Het geld dat het Gilde in dit fonds zal stoppen is bedoeld als financieel steuntje in de rug voor nieuwe lokale initiatieven. Initiatieven die in aanmerking komen – en die dus een aanvraag kunnen doen voor een bijdrage uit het Gildefonds – zijn gericht op een breed publiek en dienen bij te dragen aan de verbinding en bescherming van Soesters, dus in lijn met de doelstelling van het Gilde.
Enkele malen per jaar is er een moment dat aanvragen worden beoordeeld.
Zie aanvraagproces.