16 januari jongstleden om 20.30 uur werden in de kleine zaal van het Gildehuis de gronden van het Gilde verpacht voor 2024.

Veilingmeester Anton Hilhorst verwelkomde de aanwezigen met in het bijzonder de koning, de notaris Marije Bruning en haar assistente Kim. De veilingmeester nam dit jaar het stokje over van André Roest. Eerst een korte uitleg over de te volgen procedure, blijkbaar aanleiding voor trouwe aanwezigen om toch even te vragen hoe het nu precies zit.

De 7 percelen werden eerst bij opbod geveild, daarna werden de percelen als blokken aangeboden als 3 kavels. De uitslag bleek dat veiling van de blokken meer opleverde waarna de afslag van de 3 blokken begon. Toen één van de agrariërs bij opbod de hoogste bieder was, werd hem gevraagd wat hij met al dat gras ging doen. Hij antwoorde nuchter:  “Opvreten”.

Tijdens het eerste deel van opbieden kwam oud-voorzitter Kees even binnenwandelen en stak ter begroeting zijn hand op naar de aanwezigen. “Ja Kees, je zit er voor € 3.000 aan.” Gelukkig was er op dat moment net geen bieding gaande.

Bij de veiling van de Blaak, werd dit stuk grond benoemd als “De tuin van de Koning”.

Ondanks de gemoedelijke sfeer is het toch een serieuze aangelegenheid. Maar ja als de meeste aanwezigen elk jaar dezelfde zijn, kom je er niet onderuit dat er wat gegrapt wordt met elkaar.

Zelfs Chris wist al precies wat de notaris wilde drinken.

Na het opbod volgde het afmijnen en 2 van de 3 blokken werden alsnog hoger afgemijnd, het 3e blok kwam aan de hoogste bieder bij opbod. Het was een feestelijk gevecht tussen Tom, Toon, Marc, Rick, Martijn en Pieter. Met als uitkomst een beduidend hogere pachtopbrengst dan in 2023.

Anton je deed het prima deze eerste keer.