Graag laten wij leden, betrokkenen, Soesters en iedereen aan het woord om verhalen te schrijven rondom het Gilde. 
Vandaag een interview met Harry van der Zouwen.

Naam: Harry van der Zouwen  
Beroep: Graafmachinist 
Band met het Gilde: De enige die 3 keer koning was, in 1974, 1980 en 1985 

Eigenlijk zou ik op de koffie gaan aan de Hartweg, maar bij de buren werden de tegels van de keukenmuur gesloopt, dus een normaal gesprek was niet te voeren. Aldus kwam Harry naar mij toegereden en schoof aan de keukentafel met een bakje koffie. 

Eerst even de vraag is het Harrij, Harrie of Harry… Het is Harry met een ypsilon! Maar daar maakt hij zich niet zo druk om. 

Harry mag dan 3x de vogel hebben geschoten, we hebben hier niet te maken met een minder valide oude man. Formeel is hij wel met pensioen, maar hij werkt nog steeds 2 dagen per week bij Elbers transport en heeft genoeg hobby’s. Hij heeft nog veel plezier in zijn werk en dus zitten hij en Joke, zijn vrouw, niet achter de geraniums. 

Harry is geboren aan de Birkstraat (kaasboerderij) en zegt met een grijns van oor tot oor, daar heb ik een prachtige tijd beleefd. Hij herinnert zich zijn buurjongen René Hilhorst die altijd de schietboom versierde en Swiebertje werd genoemd. Met hem gingen ze ook bij nacht en ontij struinen door de duinen. 

Harry en Joke hebben 2 kinderen, hun dochter woont in Evenum bij Hoogeveenen hun zoon woont nu nog in Doetinchem, maar gaat komend voorjaar naar Zweden emigreren. Het zit wat in de familie, want veel ooms en tantes van Harry wonen in Canada, “Daar had ik ook best kunnen aarden.”. Joke heeft sinds een paar jaar een nieuwe hobby en doet dit niet onverdienstelijk, ze heeft zich toegelegd op glaskralen. 

3 x koning 

De eerste keer dat hij koning werd, was in 1974. Harry woonde nog thuis en Joke was in opleiding voor de verpleging. Ze had nota bene haar jurk al klaarhangen. Het schot werd gelost, de vogel viel en vader Van der Zouwen sprong 7 meter hoog de lucht in. Harry werd dan ook nog vanuit zijn ouderlijk huis opgehaald. De 2e keer sprong vader zo mogelijk nog hoger. 

In hun koningsjaar trouwden Harry en Joke op 16 mei 1975, nee Jaap en Mea waren niet de eersten. 

In 1980 en 1985 schoot hij opnieuw de vogel uit de boom en hoewel ze met veel plezier terugkijken op het koningschap, vonden ze het toen genoeg, dan maar geen Keizer.  

Maar de binding met het Gilde was er wel, zo was Harry een aantal jaren vendelier, totdat een tennisarm hem verplichtte op te houden. Nadat ze hadden geoefend bij PVO, gingen ze steevast shoarma eten aan de Soesterbergsestraat, nabij de kruising Eikenlaan. Destijds vendelde hij onder meer met Fried van den Breemer, Henk Hagen, Gert Schimmel en Harry Hilhorst. 

In navolging van zijn vader heeft Harry ook vele jaren onder de schietboom gestaan naast Wim Hilhorst. Zijn vader was ook een fanatiek Gildelid, altijd schutjassen en op de maandag na de Gildefeesten gingen ze boonhaken. 

Ik ben toch benieuwd hoe deze oud-koning aankijkt tegen het verruimen van de regels voor koningsschieten. Harry vindt het jammer dat vrouwen nu mee mogen schieten, hij had liever een separaat koninginneschap gezien. “Ik heb me erbij neergelegd, maar weet dat sommige mannen zijn afgehaakt.”.  

Harry is elk jaar te vinden bij het Oud-Koningenkampen op de zaterdagmiddag van de Gildefeesten, dat is elk jaar weer een supermiddag, waar hij met volle teugen van geniet. 

Hij memoreert aan de tripjes. Naar het hoge Noorden, waar Peter Kuyer woonde en die een weekend had georganiseerd. De bus in, een knapzak mee en tijdens een stop bij een herberg, ging de gastvrouw met een borrel in de bus rond. Naar Duitsland, maar liefst 3x.  

Op één van die reizen lag hij op een kamer met Harry Hilhorst, Gerard van Roomen en Bertus Hagen. Iedereen vroeg zich af waarom Bertus toch zo’n grote koffer bij zich had voor slechts 1 nachtje. 

Bij terugkomst in het hotel werd het duidelijk, iedereen op zijn kamer, de koffer ging open… 

Bertus had een complete slijterij aan sterke drank meegenomen, het eindigde met een hoop gezelligheid en 20 man aan de borrel tot in de late uurtjes. 

Op één van die tripjes is er ook een doos Apfelkorn verdwenen, Fons van Schalkwijk heeft dat met een afgeknipte stropdas moeten bekopen, hoewel niet zeker is of hij de dader was. 

Maar ja die stropdassen van hem waren te mooi…  

Vol enthousiasme vertelt hij nog dat hij met het Gilde in Utrecht was bij de huldiging van de bisschop en dat hij als vendelier in het grote boek over de Gildes in Nederland op een foto prijkt. 

Zijn laatste koningsschap werd op film vastgelegd en dat is nog steeds op YouTube vindbaar, daarom hieronder ook de link. 

Harry geniet van het Gilde, heeft genoten van het koningsschap en komt nog steeds graag naar De Blaek. 

https://www.youtube.com/watch?v=AawMoXUDCho 

Labels